Rib

Kinnekulle Marin

Info om ribbåtar

 

Ribbåtar har de senaste åren tagit allt större marknadsandel från styrpulpeter. Ribbåtar utstrålar fart, sportighet och frihet i en modernare tappning än den traditionella styrpulpeten som i förlängningen är en större variant av den sen 50 år tillbaka gamla plastekan.

 

Sjöegenskaper, mobilitet,vikt, enkelhet vid hantering är några av faktorerna som gör att ribbåtarna ökar kontra styrpulpet.

 

Då vikten är en fördel för ribbåtens låga vikt är att man får ut mer knop per hästkraft. Detta spar en hel del pengar i beräkning av planing, antal passagerare, vattensporter och så vidare..om man då jämför med en traditionell båt.

 

Det finns ju en hel uppsjö av olika båtar och priser men för att hålla isär "äpplen och päron" så är matrialet som används i tuberna i de flesta fall PVC eller HYPALON även om det finns en hel del andra matrial ute på marknaden som används i pontonerna.

 

Pvc används i de flesta gummibåtar med varierande kvalite och uttrycket "du får vad du betalar för" kan stämma väl in här.

 

PVC av en god kvalite har en hållbarhet på ca 20- 30 år beroende på hur man underhåller det

 

Hypalon är kraftigare i sig och står emot uv-strålning bättre, har också en annan yta som är mindre repkänslig. Största boven mot pontoner är just uv-ljuset. Hypalon tål även förändringar i lufttrycket bättre, dvs. temperaturskillnader som gör att luften i pontonerna expanderar eller tvärtom.

 

Alla matrial oavsett som utsätts för mycket sol (uv) slits då dessa är oljebaserade, så köp alltid till ett hamnkapell eller något annat skydd som gör att du sparar din båt från både sol,regn och smuts. Det gör ju bara det trevligare för dig när du skall använda den + att du förlänger livslängden på pontonerna.

 

Så när du tittar efter ribbåt så var noga med kvaliten då du vill ha din båt i många år och njuta av båtlivet.

Vill du sen sälja din båt så är ju andrahandsvärdet högre